SMILA/FAQ

From Eclipsepedia

Jump to: navigation, search

This pages contains the frequently asked questions of the SMILA project.

General Hint: When you have problems during a SMILA launch / run, please have a look at the SMILA log file first. (<SMILA>/SMILA.log)

Contents

Building SMILA

I receive an Out of Memory error? What can I do?

While building with SMILA.builder I receive the following errror message:

Build Failed - Out of Memory - Java heap space

The reason for this is that Ant hasn´t enough heap space to build the project. You will have to expand the heap space by setting the VM arguments accordingly. In eclipse try the following:

  1. Click Open external tools dialog and select your Ant build profile.
  2. Switch to the JRE tab and add the following VM arguments: -Xms40m -Xmx512m.
  3. Save and build again.


Launching SMILA

Linux

How to start/stop and manage SMILA as a background process on a Linux machine?

Since the default configuration (stored in SMILA.ini) of the OSGi runtime (in our case Equinox) launcher expects that you execute it in foreground and therefore have an OSGi console running in your shell and listening to the standard input, the first thing we have to do is to advise the launcher (and thereby Equinox) to listen on some TCP port instead. This is done by adding a new line with the port number just after the "-console" line.

For example, to set console to listen at TCP port 9999, SMILA.ini would look like this:

-console
9999
...

Now, after SMILA has been started with “$ nohup ./SMILA &”, the console can be accessed from any computer simply by opening a telnet session:

$ telnet <smila_host_name> <console_port>


Symbol comment vote.png If you are logged in via telnet and just want to close this connection and not to stop Equinox running SMILA, than just type “disconnect”. Otherwise, if you want to stop SMILA and close the connection, use “close” - as you normally would do on a console running in your shell.

For the complete documentation on eclipse runtime options please see: http://help.eclipse.org/ganymede/index.jsp?topic=/org.eclipse.platform.doc.isv/reference/misc/runtime-options.html

Bundles

Launching crawler bundles - How do I overcome the Could not find crawler id error message?

While launching SMILA I receive the following error message:

Could not find crawler id

If you started SMILA.launch to launch SMILA: The launcher didn't start your new crawler bundle. Try this:

  1. Add your bundle by selecting "Open Run dialog" in eclipse and choose your SMILA profile.
  2. Select your bundle in the list and set the checkmark.
  3. Set the start level to "4" and the autostart to "true".

If you started SMILA.EXE to launch SMILA: Your bundle isn`t defined in config.ini or the start level isn´t correct. Try this:

  1. Open the file config.ini and add your bundle as shown below:
    org.eclipse.smila.connectivity.framework.crawler.owncrawler@5:start, \
  2. Open the build.properties file of your bundle and include the folders schemas/, OSGI-INF/, and the file plugin.xml.

I changed the implementation of a bundle, deployed it and restarted SMILA, but SMILA still seems to use the old bundle

Close SMILA, delete the following directories in your configuration folder and restart SMILA again:

  • org.eclipse.core.runtime/
  • org.eclipse.equinox.app/
  • org.eclipse.osgi/
  • org.eclipse.update/

I changed bundle settings in my config.ini, but after SMILA restart nothing changed

Check your config.ini for unusual whitespaces (e.g. a tab) between the (edited) bundle entries - and remove them.

If that doesn't help, see question (resp. answer) before.


JConsole

Why is the SMILA package not in the JConsole tree?

I've started SMILA.exe but the SMILA package isn't in the tree of JConsole.

To solve this try the following:

  1. Create a new connection.
  2. Change your connection by setting the port "9004" on the Remote tab.
  3. Click the Connect button, switch to the MBeans tab, and check the tree again.

Why is the SMILA/CrawlerController MBean not in the JConsole tree?

Check if all needed bundles are active. Open the equinox console and type:

  • ss crawler
  • ss deltaindexing.impl

If one of these is not active:

  • check the configuration/config.ini
  • check the log file for errors

Configuring/Running SMILA

Crawler

I tried to crawl/index a data source, JConsole says "Crawl ... sucessfully started" but nothing seem to happen

Check if your queue is receiving records:

  1. Open the JConsole's MBeans tab and go to: org.apache.activemq/localhost/Queue/<queue>/Attributes
  2. if EnqueueCount is increased your queue is receiving records, so it's not a crawler issue.

If your queue didn't receive any records from the crawler:

  1. Did you crawl the data source before? If so, try a clearAll on the DeltaIndexing-MBean in your JConsole
  2. Check your crawler configuration file (see configuration/org.eclipse.smila.connectivity.framework/)
  3. Check the queue routing configuration: org.eclipse.smila.connectivity.queue.worker/QueueWorkerRouterConfig.xml
  4. Check the queue connection: org.eclipse.smila.connectivity.queue.worker/QueueWorkerConnectionConfig.xml
  5. If queue is running in a separate SMILA instance (e.g. on another PC), make sure that "Queue-SMILA" is started before "Crawler-SMILA"


Pipeline

Why do I get a timeout exception during a (long running) pipeline execution?

In SMILA there's a timeout configured for a pipeline execution:

configuration/org.eclipse.smila.processing.bpel/processor.properties

See entry: pipeline.timeout


Lucene Indexing / Search

How can I browse/search an existing Lucene index without SMILA (for debug purposes)?

Try LUKE

Why are attributes in my Lucene index missing / permuted?

Open your configuration files:

  • configuration/org.eclipse.smila.lucene/Mappings.xml
  • configuration/org.eclipse.smila.search.datadictionary/DataDictionary.xml

Check:

  • if all index fields are specified in these two files
  • if the field numbers are compatible to each other

Still the same problem?

  • Close SMILA, remove file (if exists): workspace/org.eclipse.smila.search.datadictionary/DataDictionary.xml and restart SMILA

SMILA doesn't return search results, although I see appropriate entries for (some fields of) my query in the Lucene index

Open the file: configuration/org.eclipse.smila.search.datadictionary/DataDictionary.xml

  • Check the Constraint entries for all fields: If a Constraint is set required and this field is set in your query, the query value must match the indexed value! (regardless of other fields)

Still problems? Try removing the workspace version of that file if it exists:

  • Close SMILA, remove workspace/org.eclipse.smila.search.datadictionary/DataDictionary.xml, and restart SMILA.


Implementing Pipelets / Processing Services / Bundles

Configuration

I want to use the ConfigUtils class in my Processing Service to read the configuration, where do I have to put my configuration files?

Configuration files are searched for in the following order:

  1. <SMILA>/configuration/<bundle-name>/<config-file>
  2. <config-file> in the root path of the bundle jar-file


Deploy / Launch

I implemented/deployed a Processing Service in a new bundle but SMILA log says that it couldn't be found

Check your new bundle, it should contain a file like that:

  • OSGI-INF/<myService>.xml

In this file your new processing service has to be referenced. Also the file has to be referenced from the MANIFEST.MF file of your bundle as a service component:

Service-Component: OSGI-INF/<myService>.xml

On the "Build" page of the manifest editor, you must add the OSGI-INF directory to the binary build. And finally, your bundle has to be started at SMILA launch, e.g. by adding it to the config.ini.